Rookhout kopen
Rookhout is een special behandeld hout dat word gebruikt om voedsel te roken. Voedsel roken is een kooktechniek waarbij we het voedsel vaak een stuk vlees of bijvoorbeeld een stuk zalm blootstellen aan de rook van smeulend hout. Dit zorgt uiteindelijk voor een heerlijke rooksmaak in het vlees of het soort vis wat je bereid.
Er zijn verschillende soorten rookhout die gebruikt kunnen worden bij het barbecueën, rooksnippers, rookchunks of rookmot. Door de juiste soort rookhout toe te voegen kun je heerlijke gerechten bereiden op de barbecue.
Welk soort rookhout je koopt of gebruikt is heel afhankelijk per gerecht wat je bereid. In ons rookhout overzicht vind je welke smaak rookhout je kunt gebruiken bij welk gerecht je maakt.
Soorten rookhout
Rookchunks
De Rookchunks is het meest grove rookhout wat er is, dit zijn echt blokken hout welke goed geschikt zijn om lang te roken. Rookhout chunks gebruik je vooral als je een lang de barbecue aan hebt staan om bijvoorbeeld spareribs te maken op de 3-2-1 methode of met de familie een zaterdag middag flink aan het barbecueën bent.
Als je een kamado barbecue is het nadeel dat je tijdens een barbecue sessie niet even nieuwe rookchunks kan toevoegen omdat je dan eerst je complete setup of plate setter uit de kamado moet halen. Let er ook op dat je bij het gebruik van rookchunks ze niet midden in het vuur legt ze zullen dan heel snel opbranden waardoor je er maar kort rook van zult krijgen.
Rooksnippers
Rooksnippers gebruik je voor snelle en korte rooksessies, we raden aan snippers altijd te gebruiken in een smokerbox of zelf een ‘smokerbox’ te creëren met aluminiumfolie. Als je ze tussen de briketten of houtskool gooit dan zullen ze veel te snel opbranden en is het eigenlijk zonde om het te gebruiken. Door gebruik te maken van een smokerbox zullen ze langzaam gaan verbranden en zorgt dit voor een mooie gelijdelijke rook.
Ook bij een gasbarbecue kun je gebruik maken van rooksnippers in combinatie met een smokerbox.
Rookmot
Rookmot is vooral populair in de herfst of winter, dit gebruik je veel om koud te roken. Bij het roken met rookmot gebruik je een cold smoke generator, door hier gebruik van te maken komt de temperatuur niet boven de 25 graden. Deze kookmethode word vooral gebruikt bij het roken van zalm.
Rookmot kan je ook gebruiken bij warm roken maar dan gebruik je niet de cold smoke generator maar verspreid je de rookmot over de houtskool.
Smaken rookhout
Er zijn verschillende soorten rookhout beschikbaar, alle smaken zijn ook verkrijgbaar in de verschillende varianten, rookchunks, rooksnippers of rookmot.
Appel
Appel rookhout geef een lichte zoete smaak. Bij kip geeft het ook een mooie kleur mee aan de kip. Appel rookchunks, rookmot of rooksnippers passen goed bij varken, vis en gevogelte.
Beuken
Misschien wel één van de populairste smaken om mee te roken. Dit is onze favoriet bij het roken van zalm. Beuken rookchunks zijn ook lekker bij varken, rund en vis.
Eiken
Eiken is veel hardere houtsoort wat ervoor zorgt dat chunks van eikenhout veel langer roken. Past lekker bij rund, varken of gevogelte
Hickory
Hickory zorgt voor een sterkere, zoete en rokerige baconsmaak. Een echte aanrader voor varken, wild, kip of bij spareribs.
Kersen
Kersen rookhout hebben een fruitige en zoete smaak welke past bij alle soorten vlees. Voornamelijk lekker bij vlees, vis en gevogelte.
Rode Wijn
De Rode wijn geeft een hele volle zoete smaak kan ook worden gebruikt bij vlees en vis. Zoals het al zegt proef je echt een rode wijn smaak bij het gebruik van deze smaak.
Whisky
Chunks, rookmot of rooksnippers van whisky creëren ook een echte whisky smaak in je gerecht. Ook een echte aanrader bij een stuk goed vlees met natuurlijk ook een lekker glas whisky erbij.
Rookhout koop je bij BBQBuddies.nl
Bestel nu je rookhout voor 23.00 en ontvang je bestelling morgen al in huis! We hebben een groot assortiment online staan met alle verschillende soorten rookhout. Rookchunks, rooksnippers of rookmot tegen scherpe prijzen!
Hulp nodig om tot de juiste keuze te maken? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten via info@bbqbuddies.nl of via 0613132675.