Houtskool
Er zijn verschillende soorten brandstoffen om een barbecue aan te krijgen. Houtskool is onze grote favoriet als we het hebben over een brandstof voor de kamado.
Bij het gebruik van een Kamado barbecue zijn briketten gewoon not done. Gebruik je een standaard barbecue, of bijvoorbeeld een weber dan zouden briketten nog wel gebruikt kunnen worden als brandstof.
Het belangrijkste bij de keuze voor houtskool is dat je kiest voor een natuurlijke variant. Doordat de Kamado zuurstofarm en luchtdicht is verlaat niks binnen de Kamado zomaar het keramiek.
Daarom raden we altijd ook af om de barbecue aan te steken met witte aanmaakblokjes of een brandstof zoals terpetine. Deze smaak zal in de barbecue blijven hangen maar ook ga je dit proeven in je eten.
Houtskool kopen
Houtskool word veel gebruikt als brandstof voor een barbecue. Wij raden het vooral aan indien je een Kamado gebruikt. Bij een OFYR raden wij weer gewoon hout aan als brandstof.
Houtskool is één van de milieuvriendelijkste brandstoffen om te gebruiken voor op de barbecue. Doordat het gemaakt is van echt hout.
Wist je dat houtskool ook word gebruikt om te tekenen?
Houtskool of Briketten
Het gebruik van houtskool voor de barbecue heeft vele voordelen, het wordt gemaakt door hout op hoge temperaturen te verhitten in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor krijg je kolen die bijna volledig uit koolstof bestaan.
Houtskool zorgt voor meer smaak in je vlees als dat je briketten zou gebruiken. Als je juist niet houd van een rokerige smaak in je eten dan zou je weer kunnen kiezen voor briketten.
Als je pizza wilt maken op je barbecue dan heb je een hoge temperatuur nodig op de barbecue van ongeveer 300 graden celcius dit is eenvoudig te creëren door houtskool te gebruiken op jouw barbecue. Bij het gebruik van briketten is het lastiger om de temperatuur hoog te krijgen, wel branden briketten weer een stuk langer waardoor je dus langer je barbecue op een gelijkmatige temperatuur kan houden.
Bij briketten zul je zien dat er een stuk minder as geproduceerd dan dat bij natuurlijke kolen gebeurt. Bij houtskool zul je dus vaker je aslade moeten legen.
Bij kogelbarbecue’s raden we dus altijd houtskool aan bij normale barbecues zou je kunnen kiezen voor briketten. Let er wel op dat je niet de goedkope bouwmarkt briketten koopt maar wel kwaliteit briketten.
Goedkope briketten zijn vaak samengeperst met andere stoffen zoals houtskool restjes. Vaak krijg je hierdoor een stuk mindere lekkere geur/smaak in je eten dan bij kwaliteits briketten.
Houtskool bbq
Bij het kiezen van de juiste houtskool is het goed om te kijken welk soort houtskool je kiest. Als je kiest voor houtskool van bijvoorbeeld eik krijg je een hele goede smaak in al je eten. Dit kan heel lekker zijn maar je krijgt dan ook die smaak in alles wat je maakt. Daarom raden we zelf aan om een neutrale smaak te kiezen.
Wil je dan toch smaak in je eten? Dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor houtsnippers of rookhout toe te voegen.
Beste Houtskool
Houtskool wordt dus gemaakt door hout te verhitten in een zuurstofarme omgeving. Het kan gemaakt worden van verschillende soorten hout, maar het type hout kan veel invloed hebben op de kwaliteit en smaak van het houtskool.
Eiken, esdoorn en berken zijn veelvoorkomende hout soorten die gebruikt worden hiervoor.
Verschillende soorten houtskool
Het kiezen van de juiste houtskool is belangrijk voor je barbecue. Bij een kamado van The Bastard of Kamado Joe is het extra belangrijk dat je een goede kwaliteit houtskool kiest. Schrik niet, houtskool is echt niet zo duur. Het is zelfs één van de goedkopere brandstoffen. Briketten zijn bijvoorbeeld vaak een stuk duurder.
Houtskool aanbieding
Houtskool is niet een hele dure brandstof voor de kamado. Het is dus wel belangrijk om een natuurlijke soort te kiezen om te voorkomen dat je een slechte geur/smaak in je kamado krijgt.